PRIJAVA

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se

Prijavite se

Gradiva

Prebrskajte knjižnico strokovnih gradiv

Išči po kategorijah
Juš Dovjak, Alex Kama Devetak, Metka Kostanjevec, Ela Potočnik, Tjaša Urankar,

Kako spodbuditi branje med mladimi

Če so številni osnovnošolci še navdušeni bralci in bralke – kot kažejo tudi raziskave – v srednješolskem obdobju zanimanje za branje pri mladih močno upade. Zakaj torej pričakujemo, da se bodo v odraslosti kar samoiniciativno vrnili k literaturi? Kaj lahko naredimo, da bi srednješolce in študente ponovno navdušili nad leposlovjem in si s tem prihranili razočaranje nad rezultati raziskav o bralni kulturi v prihodnosti? Primere dobrih praks bodo ob predstavnici Javne agencije za knjigo RS med drugim delile mentorice branja, posebej pozorno pa bomo prisluhnili tudi odgovorom dejavnih mladih bralcev.

Kulturni bazar

2023
Helena Brulc, Maja Kenda, dr. Ljubica Marjanovič Umek, Jasna Pustoslemšek, Alenka Štrukelj

Družinsko branje – popotnica za vse otroke

Ljubezen do branja se začne doma, a vendar ni vedno tako. Še vedno je veliko družin, v katerih doma nimajo knjig, ne obiskujejo knjižnic, otrok pa ni deležen spodbude. Cilj pogovora je predstaviti uspešne programe za dvig družinske pismenosti ter razmišljati o možnostih, ki jih imamo v vrtcih, šolah in knjižnicah, da zbudimo ljubezen do branja. Sodelujoči so izpostavili številna priporočila, kako lahko ob bralnih dejavnostih sodelujejo različne generacije in se skupaj učijo.

Kulturni bazar

2023
Nuša Jurjevič, Špela Frlic, Primož Krašna, Tanja Skale, David Krančan

Ilustracija in strip v izobraževanju

Okrogla miza

Okrogla miza, posvečena ilustraciji in stripu v izobraževanju, je namenjena predstavitvi možnosti uporabe ilustracije in stripa pri delu z mladimi. Znotraj dogodka so se predstavile strokovne institucije Center ilustracije, Stripovski festival Tinta in revija Stripburger, ki spodbujajo k aktiviranju ter poudarjajo pomen in vlogo ilustracije in stripa v izobraževanju kot priložnosti za razvoj mladih.

Kulturni bazar

2023
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

#športajmoinberimo

Nacionalni medresorski program

#športajmoinberimo je nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami. Letos so v sklopu projekta Novo mesto obiskali trije vrhunski športniki, deskarka na snegu Gloria Kotnik, kolesar Matej Mohorič ter nekdanji smučar ter uspešen podjetnik Andrej Miklavc. Spregovorili so o izzivih, s katerimi so se srečevali na svoji športni poti, ter o vlogi knjig pri tem.

2023
Različni avtorji

Izbor literature na temo športa in gibanja

Seznam vključuje izbor kakovostnih leposlovnih in poučnih knjig s športno tematiko, literature na temo zgodovine slovenskega športa, strokovne literature ter priročnike na področju zdravja in gibanja.

Kulturni bazar

2023
Vilja Lukan (ur.), nacionalni koordinatorji KUV vseh področij kulture in umetnosti ter koordinatorji v kulturnih ustanovah.

Kulturno-umetniške dejavnosti za odrasle

Pregled ponudbe programov/projektov/dejavnosti neformalnega izobraževanja ter strokovnega izobraževanja odraslih na različnih področjih kulture in umetnosti

Gradivo ponuja pregled ponudbe programov, projektov in dejavnosti neformalnega izobraževanja ter strokovnega izobraževanja odraslih na različnih področjih kulture in umetnosti. Gradivo je nastalo v okviru nacionalnega medresorskega projekta Kulturni bazar 2023 za strokovni posvet Potenciali povezovanja 2023.

September 2023
Andreas Thalmayr

Zoprna lirika

Branje, razumevanje pesmi in pisanje interpretativnih esejev o njih je lahko za marsikaterega učenca prava mora. Veliki pesnik H. M. Enzensberger pa misli, da so lahko pesmi tudi kul. V pomoč vsem bralcem v stresu, predvsem pa mladim v srednji šoli, je napisal ta zabaven in kratkočasen priročnik.

Založba Aristej

2014
Več avtorjev

Prostori branja

Kulturni bazar 2022

Okrogla miza o pomenu oblikovanja in upravljanja prostorov za razvoj bralne kulture, o zasebnih prostorih (domačih knjižnicah in drugih prostorih, ki jih za branje vzpostavljamo v domovih), o splošnih in šolskih knjižnicah, knjigarnah ter drugih branju in knjigam posvečenih javnih prostorih.

31. marec 2022
Anja Štefan

Zlata ptica

Kulturni bazar 2022

Anja Štefan pripoveduje zgodbe iz različnih svetovnih izročil, ki govorijo o moči skupnosti ali o tem, kaj lahko k skupnosti prispeva posameznik. Med pripovedmi razmišlja o povezovalni moči pripovedovanja, o njegovi vlogi nekoč in o njegovih možnostih danes.

31. marec 2022
Darja Lavrenčič Vrabec, Ida Mlakar Črnič

Izbor dobrih, zelo dobrih in odličnih otroških in mladinskih knjig na temo hrane in prehrane

Izbor dobrih, zelo dobrih in odličnih otroških in mladinskih knjig na temo hrane in prehrane. Seznam vključuje tudi predloge strokovne literature, priročnike za strokovne delavce, didaktična gradiva in še več.

Kulturni bazar

2023
Nataša Bucik, Ana Petrovčič, Liu Zakrajšek (ur.)

Kam me nese? Prav me nese.

Kulturne poti po Sloveniji

E-priročnik prinaša bogat nabor kulturnih poti po Sloveniji. Vabi nas na potepanje po naravi, podeželju in urbanem okolju ter k raziskovanju.

CANKARJEV DOM LJUBLJANA

marec 2022
Ana Vogrinčič Čepič

Zapeljevanje v branje

O pogovarjanju, poučevanju in novodobnih bralnih formatih

Predavateljica se osredotoča na uvide in spoznanja, ki zadevajo predvsem oblike zapeljevanja in usvajanja knjig. Kot viri za predavanje izkustvenega tipa so ji služili bralni intervjuji, pogovori in izkušnje iz predavalnic.

3. program Radia Slovenija – program Ars

2021
 

Sorodne povezave