PRIJAVA

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se

Prijavite se

KUV na daljavo

Predstavljamo izbor kakovostnega spletnega učnega gradiva, ki ga pripravljajo kulturne ustanove iz vse Slovenije, vključene v nacionalni projekt Kulturni bazar. Izbor je namenjen otrokom, učencem in dijakom ter strokovnim delavcem v vrtcih, šolah, pa tudi drugim odraslim, ki skrbijo za otroke in mlade. Vsebine redno dopolnjujemo.

Išči po kategorijah


Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS

Priporočilnica z mnenji bralcev

Spletno orodje za razvijanje bralne kulture

V Priporočilnici so predstavljene sodobne otroške in mladinske (tudi poučne) knjige. Predstavitve povečini spremljajo spodbude za branje – predloge za nadaljnje delo in motiviranje. Mentorji, mladi bralci in starši so vabljeni, da knjige ocenijo in komentirajo. Za sodelovanje se je treba registrirati/prijaviti.

Pokrajinski muzej Koper

Spoznaj muzej

Virtualni ogled

Oglejte si muzejske zbirke, ki jih hranijo v renesančni palači Belgramoni-Tacco v Kopru. Virtualni sprehod vam bo ponudil vpogled v skrite kotičke muzeja in vrta, kjer boste s pomočjo opisov odkrili skrivnosti umetnin in predmetov, tudi iz časa železne dobe, kot je Kašlerski gonič.

Pokrajinski muzej Koper

Zabava v muzeju

Igraj se igre in rešuj kvize

Pokrajinski muzej Koper ponuja zabavne in poučne kvize ter spletne igre, kot so Uganke in zanke ugledne Rimljanke, Obleci svojo nošo, Mizica pogrni se idr. Z nalogami lahko spoznate zgodovinske in etnološke zanimivosti iz njihovih muzejskih zbirk.

Zgodovinski arhiv Celje

Anonimka

Zaupaj arhivu, zaupaj zgodovini!

S pisanjem Anonimke lahko učenci spoznavajo več vidikov pomena kreativnega opismenjevanja, reflektiranja aktualnih razmer, detabuizacijo tem ter poseben pomen trajne hrambe arhivskega gradiva, uporabe in možnosti interpretacije virov pri kreiranju kompleksne zgodovinske podobe časa in prostora.

Umetnostna galerija Maribor

Sobotne ustvarjalnice

Virtualne likovne ustvarjalnice za otroke od 5. do 10. leta

Otroci vabljeni na virtualno druženje z umetnostjo. Predstavili vam bodo likovne umetnine z razstave 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM, ki bodo izhodišče za likovno ustvarjalnico. Ustvarjali boste z materialom in orodjem, ki so dostopni v vsakem domu: vsakdanji predmeti, telefoni, svinčniki …

animacija

Kulturno umetniško društvo Dveh

ePrešeren

Kulturni dan na daljavo

Prvi del kulturnega dne na daljavo je uporabna in zabavna multimedijska delavnica mnemnotehnik ob primerih zapomnjevanja dejstev o življenju in ustvarjanju Franceta Prešerna, drugi del pa zanimiva virtualna ekskurzija po krajih in dogodkih, ki so zaznamovali njegovo življenje.

Umetnostna galerija Maribor

Zvočni opisi del iz zbirke UGM

Opisi in fotografije

Devetnajst zvočnih opisov del iz zbirke UGM je namenjenih vsem, k poslušanju pa posebej vabljeni slepi in slabovidni. S pomočjo zvočnih opisov pridobimo informacije o umetninah, ki se žal ob posrednem predstavljanju izgubijo. Med poslušanju opisov opazujemo bolj poglobljeno in doživeto. Opise spremljajo tudi kakovostne fotografije umetnin.

Umetnostna galerija Maribor

Spoznaj umetnika / spoznaj umetnico

Spletna serija kratkih intervjujev

Serija kratkih intervjujev predstavlja umetnike, ki delujejo na slovenskem umetniškem prizorišču. Intervjuvanci odgovarjajo na vprašanja, ki osvetljujejo njihov proces dela in njegovo razumevanje. Spoznajte Andreja Brumna Čopa, Nenada Cizla, Meto Grgurevič in druge, ki delujejo na različnih umetniških področjih od slikarstva, kiparstva, kostumografije do multimedijskih projektov.

Umetnostna galerija Maribor

Iz naših zbirk: Ivan Kos

Spletna razstava

Virtualna razstava o življenju in delu umetnika Ivana Kosa ponuja trideset predstavitvenih opisov umetniških del avtorja iz zbirke UGM – med njimi zagotovo najbolj znan portret Deklica z oranžo. Z risbami v tehniki tuš na papirju pa pridobimo vpogled v socialno tematiko obdobja med vojnama v Mariboru. Kakovostne reprodukcije umetnin so dopolnjene s podatki in interpretacijo.

Umetnostna galerija Maribor

Huda mravljica na obisku

Učni listi za otroke od 5. do 10. leta

Gradivo igrivo predstavlja zbirko UGM. Vsebuje kakovostne fotografije del slovenske umetnosti 20. in 21. stoletja. Opremljeno je z razlagami, vprašanji in likovnimi nalogami, ki vabijo k pozornemu opazovanju in razmišljanju o umetninah. Mlajši otroci gradivo raziskujejo s pomočjo odraslih, tisti, ki samostojno berejo, pa so pri reševanju lahko samostojni.

Lutkovno gledališče Maribor

Krst pri Savici

Posnetek uprizoritve in pedagoško gradivo

Uprizoritev Krst pri Savici je poetična interpretacija Prešernove pesnitve. Odpira številna vprašanja, hkrati pa omogoča spoznavanje poezije, zgodovine slovenstva in seznanjanje z različnimi uprizoritvenimi pristopi. Po ogledu posnetka RTV Slovenija se lahko ustvarjalci preko spletne povezave vključijo v pogovor z učenci oziroma dijaki.

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož

Petovionski mitreji

Učno gradivo za maturo pri predmetih umetnostna zgodovina in zgodovina

V okviru teme Rimska umetnost na območju današnje Slovenije morajo dijaki poznati kult boga Mitre, mitraizem, mitrej, monoteizem in ikonografijo kiparske opreme v mitrejih, ob tem pa tudi rimska mesta na Slovenskem in njihove ureditve. Mitreji so predstavljeni z virtualnim ogledom, publikacijami in video gradivom.

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož

Ptujski grad in zbirka glasbil

Virtualno spoznavanje glasbil iz največje zbirke historičnih glasbil na Slovenskem

V Ptujskem gradu domuje največja zbirka historičnih glasbil na Slovenskem. Na ogled so brenkala, godala, pihala, trobila in glasbila s tipkami in tudi redka antična dvojna piščal tibia. Pripravili so več virtualnih vsebin, ki se navezujejo neposredno na učni načrt pri predmetu glasbena vzgoja.

Koroška galerija likovnih umetnosti

Vranček Koki vam maha iz galerije

Spletne aktivnosti za otroke

Kustosinja pedagoginja je ob šolanju od doma za otroke pripravila različne spletne aktivnosti. Naloge in igre so zbrane na spletni strani galerije.

Kinodvor

Kino igrišče

Vsebine za raziskovanje filma in kina, igranje in ustvarjanje

Kinodvorov spletni projekt z vsebinami za raziskovanje filma in kina. Dejavnosti spodbujajo igro s filmskimi vsebinami, pogovor o filmski pripovedi, temah in posebnostih filmskega jezika, obenem pa z namigi za ustvarjanje uporabnike vabijo nazaj v fizični prostor. Za lažjo orientacijo so prispevki strukturirani po starostnih skupinah in filmskih zvrsteh.

animacija

Animateka in Kinodvor

Festival Animateka

Spletne šolske projekcije

Spletne projekcije najlepših animiranih filmov za predšolske otroke, učence in dijake. Bogat spremljevalni program ter gradivo za učitelje in vzgojitelje ter otroke in mlade. Na voljo le med 30. novembrom in 9. decembrom 2020.

Sorodne povezave

Sponzorji