PRIJAVA

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se

Prijavite se

KUV na daljavo

Predstavljamo izbor kakovostnega spletnega učnega gradiva, ki ga pripravljajo kulturne ustanove iz vse Slovenije, vključene v nacionalni projekt Kulturni bazar. Izbor je namenjen otrokom, učencem in dijakom ter strokovnim delavcem v vrtcih, šolah, pa tudi drugim odraslim, ki skrbijo za otroke in mlade. Vsebine redno dopolnjujemo.

Išči po kategorijah


Rokodelski center Ribnica / Muzej Ribnica

Suha roba in lončarstvo

Kot pribito drži, da take robe ni, kot je v Ribnici

Vstopite v ribniški digitalni svet, kjer boste izvedeli, kaj so les, glina, kateri so izdelki suhe robe in lončarstva, kako jih mojstri izdelujejo in zakaj je Ribničan Urban po celem svetu znan. V septembru bo Muzej Ribnica obhajal 60-letnico prve postavitve razstave in njeno fizično prenovo.

Slovenska filharmonija

Filharmonična spletna učilnica

Ciklus moderiranih koncertov klasične glasbe

Slovenska filharmonija zaradi epidemioloških ukrepov prilagaja koncerte orkestra in zbora. Pri izbranih dogodkih so ob neposrednih video prenosih pripravili pedagoške vsebine, učni in koncertni (vsebinsko prilagojen mlajši publiki) list.

animacija

Jaka Strajnar

Spletna glasbeno-ritmična delavnica

Ritmični vzorci z rokami in šolskimi potrebščinami

Spletna glasbeno-ritmična delavnica poteka v obliki komentiranih video posnetkov, kjer učenci z vodenim pristopom usvajajo različne ritmične vzorce. Izvajanje vzorcev nato nadgradijo s petjem pesmi, izrekanjem besedil in igranjem ob popularnih skladbah.

Mariborska knjižnica

Prisluhnite pravljicam

Pripovedujejo pravljičarke in pravljičar Mariborske knjižnice

Mariborska knjižnica se ponaša z bogato tradicijo pravljičarstva. Z različnimi projekti in dejavnostmi razvija ter neguje prostor umetnosti pripovedovanja. Na spletni strani objavljajo posnetke zvočnih pravljic, ki jih pripovedujejo pravljičarji Mariborske knjižnice, in so nastali v sodelovanju z Radiom Maribor. Prisluhnite naboru slovenskih in svetovnih ljudskih pravljic.

Zavod RS za šolstvo, Park vojaške zgodovine Pivka, Arhiv Republike Slovenije

Zbrali smo pogum

Plebiscit za samostojno in neodvisno Slovenijo, učno gradivo za pouk

Gradivo obsega predstavitveni film in virtualno razstavo, v katerih je poučno, zanimivo in zgoščeno prikazano plebiscitno dogajanje, vključenih je veliko dokumentarnih posnetkov. Gradivo za spominsko učno uro v osnovni in srednji šoli pa obsega sprotno pripravo za izvedbo v okviru pouka na daljavo ter učno gradivo z različnimi dejavnostmi učencev (delovni listi, opisni kriteriji).

Narodna galerija

Slovenski impresionisti in njihov čas

E-knjižica, video razlaga, učni listi in gradivo za ustvarjanje

Štirje slovenski impresionisti so med najbolj priljubljenimi umetniki v Narodni galeriji. Več o njih preberite e-knjižici, v videoposnetku pa si oglejte prikaz, kako so impresionisti slikali s čopiči in slikarskimi lopaticami. Znanje o obdobju in slikarjih preizkusite s pomočjo učnih listov, možgane pa urite z družabno igro Impresionistični spomin, ki jo na osnovi predlogov izdelate sami.

Prirodoslovni muzej Slovenije

Naše malo veliko morje

Sprehod skozi razstavo o slovenskem in svetovnih morjih

Razstava prikazuje slovensko morje, ki je del velikega svetovnega. V njem je nastalo življenje in se razbohotilo v neverjetni raznovrstnosti. Morje nas hrani, daje nam surovine, pomembno vpliva na podnebje in nas povezuje s svetom. Vse premalo pa se zavedamo, da je tudi veliko morje ranljivo in premajhno, da bi brez posledic preneslo človekov pohlep.

Slovenski etnografski muzej

Obleka (ne) naredi človeka

Digitalna učna ura o oblačilni kulturi na Slovenskem od sredine 19. stoletja

Digitalna učna ura s fotografskim in muzejskim gradivom odstira delček oblačilne kulture na Slovenskem od 19. stoletja naprej. Takrat so se v vsakdanjem videzu večinskega prebivalstva dogajale spremembe, kar je vodilo v današnje načine oblačenja. Uro lahko uporabljamo pred obiskom Slovenskega etnografskega muzeja ali po njem, lahko pa je tudi dejavno raziskovanje v razredu, ki prav tako poseže do sodobnih oblačilnih navad mladih in okoljske problematike.

Slovenski etnografski muzej

Kjer so čebele doma

Spletna razstava

Spletna razstava Kjer so čebele doma sledi razstavi, s katero je SEM leta 2018 obhajal prvi svetovni dan čebel. S fotografijami, besedili in videi razkriva avtohtono kranjsko čebelo, čebelje pridelke, zgodovino in posebnosti slovenskega čebelarstva, razvoj panjev in čebelnjakov, prevozno čebelarstvo, urbano čebelarjenje ter zbirko poslikanih panjskih končnic.

ZTKMŠ Brda

Izdelava venčkov iz rožja – trte

Novoletna okrasitev za vrata in okna briških domov

Pletarstvo (cájnarstvo) je eden izmed starih briških poklicev – meštirjev. Danes je v Brdih še dejaven pletar Lucijan Grudina iz Neblega. OŠ Alojza Gradnika z Dobrovega v sklopu interesnih šolskih dejavnosti tudi ohranja pletarske in druge veščine. V posnetku pletar prikaže izdelavo prazničnega venčka iz rožja – trte.

Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija

UNESCO dediščina živega srebra Idrija

Interaktivne vsebine

Vabljeni, da s pomočjo interaktivnega ogleda Antonijevega rova in Topilnice Hg ter 3D-vizualizacije idrijskih klavž – mogočnih vodnih pregrad – doživite del edinstvene Unescove dediščine Rudnika živega srebra, te edinstvene tekoče kovine, ki je spreminjala svet in sooblikovala razvoj človeške civilizacije. Vsebina lahko služi učiteljem in učencem pri obravnavi in obogatitvi učnih vsebin.

Pomurski muzej Murska Sobota

Muzejske ustvarjalnice

Spletne video delavnice

Na delavnicah ustvarite kakšnega od izdelkov, kot so igra Spomin s Kološevimi fotografijami Murske Sobote, nageljček iz papirja in z voskom okrašena velikonočna jajca. Izurili boste svoje ročne spretnosti in spoznali kulturno dediščino Pomurja.

Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk

Kozmetika skozi čas

Video vodenje po razstavi Roževina zgodovine

Kaj vidimo, če družbo obravnavamo z vidika roževine (kože, las, nohtov), kozmetike in ličenja? Slednje velja za »žensko delo«, strast ali celo dolžnost. V polurnem video vodenju po razstavi kuratorka Katja Kobolt razkriva tako povezave med kemično, filmsko, avtomobilsko in kozmetično industrijo kot tudi med spolno delitvijo dela in izkoriščanjem.

Muzej novejše zgodovine Slovenije

Učna gradiva iz slovenske zgodovine 20. stoletja

Tematske obravnave zgodovinskih dogodkov, časovnice in naloge za ponovitev

Učna gradiva se navezujejo na slovensko zgodovino od leta 1914 do danes. Sestavljena so iz več delov, in sicer obsegajo razlage določenih tem, povezave do pričevanj, video vsebin in raznovrstnih nalog za ponovitev snovi v razredu ali doma. Gradiva dopolnjujejo časovnice o slovenski zgodovini 20. stoletja.

Samostojno delo Ane Čop in Jake Arha

Skok v vsakdan glasbenika

Predstavitev poklica glasbenika in vsakdanjih dejavnosti

Glasbenika Ana in Jaka gledalce popeljeta v njun vsakdan in predstavita dejavnosti, s katerimi se glasbeniki ponavadi ukvarjajo. Prizori so kratki in različni, besedilo jedrnato in tako primerno tudi za nižje razrede. Predstavitev je zelo vizualna, da si otroci lažje predstavljajo določeno dejavnost.

Medobčinski muzej Kamnik

Moj muzej

S Kam'nčkom na pot

Kulturna dediščina v muzeju, galeriji, Rojstni hiši Rudolfa Maistra ter na terenu ob zabavnih in resnih zgodbah preteklosti in sedanjosti v besedi, sliki ter virtualno. Sledite Kam'nčku ter drugače spoznavajte dediščino naših prednikov od prazgodovine do danes, se pri tem zabavajte in tudi kaj naučite.

Sorodne povezave

Sponzorji