Ministrstvo za kulturo si že od leta 2016, ko se je pridružilo medresorskemu nacionalnemu projektu Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), prizadeva, da v sodelovanju s kulturnimi ustanovami in ustvarjalci poudari tudi kulturni vidik tega pomembnega projekta.
Plakat TSZ zadnja leta nastaja v sodelovanju s priznanimi slovenskimi ilustratorkami in ilustratorji. Letošnji plakat je ustvaril ilustrator in avtor stripov Miha Hančič.
Vrtce, šole in družine vabimo, da Tradicionalni slovenski zajtrk povežejo z raziskovanjem bogate slovenske kulturne dediščine prehrane, čebelarstva ter ljudskega izročila – v sodelovanju z muzeji, knjižnicami, galerijami in drugimi kulturnimi ustanovami.
Organizatorji projekta v sodelovanju s Televizijo Slovenija v letošnjem letu pripravljajo posebno 10-minutno mladinsko oddajo Osvežilna fronta, posvečeno Tednu slovenske hrane in TSZ. Premierno bo predvajana v petek, 21. novembra 2025, ob 10. uri na TV Slovenija 1 – torej prav na dan izvedbe TSZ. Oddaja bo skupaj s sorodnimi tematskimi vsebinami za mlajše starostne skupine v spletnem okolju RTV Slovenija dostopna že teden prej. Več informacij najdete na spletni strani TSZ.
Na portalu Kulturni bazar je na voljo izbran pregled kakovostne otroške in mladinske literature o hrani in prehrani, ki ga je pripravila Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo (Mestna knjižnica Ljubljana). Ker sta sestavna dela TSZ tudi mleko in maslo vas vabimo, da v Priročniku o mleku in mlečnih izdelkih, ki ga je v letošnjem letu izdal NIJZ, poiščete izbor kakovostne tematske literature.
V šolski ali splošni knjižnici lahko poiščete knjižne naslove, ki spodbujajo branje in vključujejo tako kakovostno leposlovje kot poučno literaturo. Otroci lahko tradicionalne jedi in prehranske običaje spoznajo tudi skozi slovenske ljudske pravljice, nekatere med njimi so na voljo v zvočni obliki.
Na portalu Zlata paličica najdete kakovostne gledališke predstave na temo (pre)hrane. Obisk muzejev, ki hranijo zbirke o čebelarstvu, prehrani ali tradicionalnih slovenskih jedeh, omogoča vpogled v pripravo hrane nekoč ter razumevanje pomena čebel in medu danes. V bližnjem zgodovinskem arhivu se lahko podate tudi na raziskovanje prehranskih navad v vašem okolju.
Naj nas Tradicionalni slovenski zajtrk poveže z zgodbami, znanjem in ustvarjalnostjo, ki jih prinaša naša bogata kulturna dediščina!