PRIJAVA

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se

Prijavite se

KUV na daljavo

Predstavljamo izbor kakovostnega spletnega učnega gradiva, ki ga pripravljajo kulturne ustanove iz vse Slovenije, vključene v nacionalni projekt Kulturni bazar. Izbor je namenjen otrokom, učencem in dijakom ter strokovnim delavcem v vrtcih, šolah, pa tudi drugim odraslim, ki skrbijo za otroke in mlade. Vsebine redno dopolnjujemo.

Išči po kategorijah


METRO SR, zavod za prostor Savinjske regije

Majhni arhitekti v velikem mestu

Delavnica za predšolske otroke

Arhitekturna delavnica nagovarja temo pomena starega mestnega jedra, ki bo v prihodnje morala postati pomembna razvoja paradigma, če bomo želeli ohraniti kakovosten prostor tudi za naše zanamce.

Lutkovno gledališče Ljubljana

Naredi si lutko

Marionetna, naprstna, ploska, ročna lutka in ptičja hišica

Ste vedeli, da v Lutkovnem gledališču Ljubljana vse lutke izdelajo sami? V njihovi delavnici ustvarjajo lutkovni tehnologi, kiparji, slikarji, šivilje in še mnogi drugi, zahtevnejše lutke pa izdelujejo tudi več kot 150 ur. Z restavratorko lutk Zalo Kalan so pripravili štiri videodelavnice za izdelavo lutk, s katerimi boste lahko svoj dom spremenili v pravo lutkovno delavnico in si izdelali čisto svoje lutke.

Partnerstvo kraške suhozidne gradnje

Zbornik in učni list za senzibilizacijo in učenje osnov gradnje na suho

Približajmo suhozidno gradnjo otrokom

Zbornik vaj celostnega učenja vsebine šolskega kurikula poveže s temo suhih zidov in v praksi preizkusi fleksibilno učenje v odprtem učnem okolju s ciljem zgraditi pozitiven odnos do podedovanega segmenta dediščine. Učni list preprosto predstavi osnove tehnike gradnje na suho, Unescove nesnovne dediščine in živelj kraških suhih zidov.

animacija

Hiša otrok in umetnosti

Igriva umetnost za najmlajše na daljavo

Umetnost – način življenja

Otroci si lahko v vrtcu ali doma ogledajo posnetek lutkovne predstave oziroma krajše pravljice v slogu kamišibaj gledališča. Nekatere predstave so primerne že za otroke od leta in pol naprej. Pripravili so tudi pedagoško gradivo z napotki za igro z lutko, ki ga lahko uporabijo tako strokovni delavci kot starši.

Mariborska knjižnica

Prisluhnite pravljicam

Pripovedujejo pravljičarke in pravljičar Mariborske knjižnice

Mariborska knjižnica se ponaša z bogato tradicijo pravljičarstva. Z različnimi projekti in dejavnostmi razvija ter neguje prostor umetnosti pripovedovanja. Na spletni strani objavljajo posnetke zvočnih pravljic, ki jih pripovedujejo pravljičarji Mariborske knjižnice, in so nastali v sodelovanju z Radiom Maribor. Prisluhnite naboru slovenskih in svetovnih ljudskih pravljic.

Prirodoslovni muzej Slovenije

Leonora pripoveduje

Deset zgodb o življenju v morju

Ob zgodbah, ki jih pripoveduje mlada samica brazdastega kita Leonora (njeno okostje je na ogled v muzeju), otroci ob hudomušnih dialogih z njenim najboljšim prijateljem galebom Ferdom izvedo veliko zanimivosti o kitih, življenju v morju, vplivu človeka na naravo in potrebi po njenem varovanju.

Pomorski muzej – Museo del mare "Sergej Mašera" Piran – Pirano

Zabavni kotiček

Aktivnosti za spoznavanje pomorske dediščine

Nabor delavnic in drugih zanimivih dejavnosti omogoča spoznavanje dediščine, ki jo predstavljajo v Pomorskem muzeju Piran. Otroci ob ustvarjalnih nalogah odkrivajo različne segmente pomorske dediščine in dediščino obmorskih krajev.

Mestna knjižnica Kranj

Modri pes

Spletni portal

Portal Modri pes je mesto, kjer otroci, mladi, starši in strokovni delavci najdejo vsebine zase. Je spletna stran, ki predstavlja dejavnosti knjižnice, namenjene otrokom in mladim. Igrivo jim predstavlja nove in zanimive knjige, tu lahko sodelujejo v projektu Družinsko branje, rešujejo uganke in kvize, se naročijo na novice in spremljajo dogajanje v knjižnici.

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS

Priporočilnica z mnenji bralcev

Spletno orodje za razvijanje bralne kulture

V Priporočilnici so predstavljene sodobne otroške in mladinske (tudi poučne) knjige. Predstavitve povečini spremljajo spodbude za branje – predloge za nadaljnje delo in motiviranje. Mentorji, mladi bralci in starši so vabljeni, da knjige ocenijo in komentirajo. Za sodelovanje se je treba registrirati/prijaviti.

Umetnostna galerija Maribor

Sobotne ustvarjalnice

Virtualne likovne ustvarjalnice za otroke od 5. do 10. leta

Otroci vabljeni na virtualno druženje z umetnostjo. Predstavili vam bodo likovne umetnine z razstave 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM, ki bodo izhodišče za likovno ustvarjalnico. Ustvarjali boste z materialom in orodjem, ki so dostopni v vsakem domu: vsakdanji predmeti, telefoni, svinčniki …

Umetnostna galerija Maribor

Iz naših zbirk: Ivan Kos

Spletna razstava

Virtualna razstava o življenju in delu umetnika Ivana Kosa ponuja trideset predstavitvenih opisov umetniških del avtorja iz zbirke UGM – med njimi zagotovo najbolj znan portret Deklica z oranžo. Z risbami v tehniki tuš na papirju pa pridobimo vpogled v socialno tematiko obdobja med vojnama v Mariboru. Kakovostne reprodukcije umetnin so dopolnjene s podatki in interpretacijo.

Umetnostna galerija Maribor

Huda mravljica na obisku

Učni listi za otroke od 5. do 10. leta

Gradivo igrivo predstavlja zbirko UGM. Vsebuje kakovostne fotografije del slovenske umetnosti 20. in 21. stoletja. Opremljeno je z razlagami, vprašanji in likovnimi nalogami, ki vabijo k pozornemu opazovanju in razmišljanju o umetninah. Mlajši otroci gradivo raziskujejo s pomočjo odraslih, tisti, ki samostojno berejo, pa so pri reševanju lahko samostojni.

Koroška galerija likovnih umetnosti

Vranček Koki vam maha iz galerije

Spletne aktivnosti za otroke

Kustosinja pedagoginja je ob šolanju od doma za otroke pripravila različne spletne aktivnosti. Naloge in igre so zbrane na spletni strani galerije.

Kinodvor

Kino igrišče

Vsebine za raziskovanje filma in kina, igranje in ustvarjanje

Kinodvorov spletni projekt z vsebinami za raziskovanje filma in kina. Dejavnosti spodbujajo igro s filmskimi vsebinami, pogovor o filmski pripovedi, temah in posebnostih filmskega jezika, obenem pa z namigi za ustvarjanje uporabnike vabijo nazaj v fizični prostor. Za lažjo orientacijo so prispevki strukturirani po starostnih skupinah in filmskih zvrsteh.

Lutkovno gledališče Maribor

Naredi sam

Izdelaj svojo lutko

Lutkovno gledališče Maribor ponuja videoposnetke z navodili, kako izdelati preproste lutke. Navodila so preprosta, lutke pa lahko izdelate iz materialov, ki jih najdete doma.

Zavod Republike Slovenije za šolstvo

Animirajmo!

Priročnik za animirani film v vrtcih in šolah

Vsebine priročnika pripomorejo k sistematični uporabi animiranega filma kot umetniškega dela ter učnega pripomočka v formalnem in neformalnem izobraževanju. Zagotavlja tudi teoretično in praktično podlago za poučevanje.

Sorodne povezave