PRIJAVA

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se

Prijavite se

En

KUV na daljavo

Predstavljamo izbor kakovostnega spletnega učnega gradiva, ki ga pripravljajo kulturne ustanove iz vse Slovenije, vključene v nacionalni projekt Kulturni bazar. Izbor je namenjen otrokom, učencem in dijakom ter strokovnim delavcem v vrtcih, šolah, pa tudi drugim odraslim, ki skrbijo za otroke in mlade. Vsebine redno dopolnjujemo.

Išči po kategorijah


Umetnostna galerija Maribor

Spoznaj umetnika / spoznaj umetnico

Spletna serija kratkih intervjujev

Serija kratkih intervjujev predstavlja umetnike, ki delujejo na slovenskem umetniškem prizorišču. Intervjuvanci odgovarjajo na vprašanja, ki osvetljujejo njihov proces dela in njegovo razumevanje. Spoznajte Andreja Brumna Čopa, Nenada Cizla, Meto Grgurevič in druge, ki delujejo na različnih umetniških področjih od slikarstva, kiparstva, kostumografije do multimedijskih projektov.

Umetnostna galerija Maribor

Iz naših zbirk: Ivan Kos

Spletna razstava

Virtualna razstava o življenju in delu umetnika Ivana Kosa ponuja trideset predstavitvenih opisov umetniških del avtorja iz zbirke UGM – med njimi zagotovo najbolj znan portret Deklica z oranžo. Z risbami v tehniki tuš na papirju pa pridobimo vpogled v socialno tematiko obdobja med vojnama v Mariboru. Kakovostne reprodukcije umetnin so dopolnjene s podatki in interpretacijo.

Umetnostna galerija Maribor

Huda mravljica na obisku

Učni listi za otroke od 5. do 10. leta

Gradivo igrivo predstavlja zbirko UGM. Vsebuje kakovostne fotografije del slovenske umetnosti 20. in 21. stoletja. Opremljeno je z razlagami, vprašanji in likovnimi nalogami, ki vabijo k pozornemu opazovanju in razmišljanju o umetninah. Mlajši otroci gradivo raziskujejo s pomočjo odraslih, tisti, ki samostojno berejo, pa so pri reševanju lahko samostojni.

Lutkovno gledališče Maribor

Krst pri Savici

Posnetek uprizoritve in pedagoško gradivo

Uprizoritev Krst pri Savici je poetična interpretacija Prešernove pesnitve. Odpira številna vprašanja, hkrati pa omogoča spoznavanje poezije, zgodovine slovenstva in seznanjanje z različnimi uprizoritvenimi pristopi. Po ogledu posnetka RTV Slovenija se lahko ustvarjalci preko spletne povezave vključijo v pogovor z učenci oziroma dijaki.

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož

Petovionski mitreji

Učno gradivo za maturo pri predmetih umetnostna zgodovina in zgodovina

V okviru teme Rimska umetnost na območju današnje Slovenije morajo dijaki poznati kult boga Mitre, mitraizem, mitrej, monoteizem in ikonografijo kiparske opreme v mitrejih, ob tem pa tudi rimska mesta na Slovenskem in njihove ureditve. Mitreji so predstavljeni z virtualnim ogledom, publikacijami in video gradivom.

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož

Ptujski grad in zbirka glasbil

Virtualno spoznavanje glasbil iz največje zbirke historičnih glasbil na Slovenskem

V Ptujskem gradu domuje največja zbirka historičnih glasbil na Slovenskem. Na ogled so brenkala, godala, pihala, trobila in glasbila s tipkami in tudi redka antična dvojna piščal tibia. Pripravili so več virtualnih vsebin, ki se navezujejo neposredno na učni načrt pri predmetu glasbena vzgoja.

Koroška galerija likovnih umetnosti

Vranček Koki vam maha iz galerije

Spletne aktivnosti za otroke

Kustosinja pedagoginja je ob šolanju od doma za otroke pripravila različne spletne aktivnosti. Naloge in igre so zbrane na spletni strani galerije.

Kinodvor

Kino igrišče

Vsebine za raziskovanje filma in kina, igranje in ustvarjanje

Kinodvorov spletni projekt z vsebinami za raziskovanje filma in kina. Dejavnosti spodbujajo igro s filmskimi vsebinami, pogovor o filmski pripovedi, temah in posebnostih filmskega jezika, obenem pa z namigi za ustvarjanje uporabnike vabijo nazaj v fizični prostor. Za lažjo orientacijo so prispevki strukturirani po starostnih skupinah in filmskih zvrsteh.

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti Ljubljana

Moramo se pogovoriti, UI

Spletni pogovor o umetni inteligenci

Na potovanje skozi stripovski esej o eni najbolj aktualnih tematik našega časa nas popelje avtorica stripa dr. Julia Schneider v pogovoru z Niko Mahnič. Prisluhnite zanimivim pogledom na umetno inteligenco in dileme, ki jih poraja njen pospešen razvoj.

Lutkovno gledališče Maribor

Naredi sam

Izdelaj svojo lutko

Lutkovno gledališče Maribor ponuja videoposnetke z navodili, kako izdelati preproste lutke. Navodila so preprosta, lutke pa lahko izdelate iz materialov, ki jih najdete doma.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje

MiniMao igrarije

Zanimive uganke in zabavne naloge

Igrarije so namenjene otrokom, učencem ter kot pripomoček staršem, mentorjem in predvsem učiteljem pri spoznavanju arhitekturne in oblikovalske kulturne dediščine. Skozi zanimive uganke in zabavne naloge lahko odkrivajo dobro arhitekturo in oblikovanje, predvsem pa različne muzejske predmete iz zbirk MAO.

Center arhitekture Slovenije

MATERIAL + ROKA = IZKUŠNJA

Priročnik za izkustveno učenje o poklicih

V priročniku je nabor izkustvenih delavnic, ki s pomočjo izbranih materialov ‒ betona in mavca, kamna, kovine, lesa, tekstila in umetne mase ‒ predstavijo njihove lastnosti in uporabo v poklicih, tradicijo njihovega obdelovanja ter sodobne interpretacije.

Center arhitekture Slovenije

Igriva arhitektura

Priročnik za izobraževanje o grajenem prostoru

V priročniku so zbrana razmišljanja in načela, ki bi jih bilo treba udejanjati ter s tem spodbuditi učitelje in pedagoške delavce k izvajanju dejavnosti, ki bodo prihodnje odrasle izobrazile o pomenu kakovostnega prostora in arhitekture.

Zavod Republike Slovenije za šolstvo

Animirajmo!

Priročnik za animirani film v vrtcih in šolah

Vsebine priročnika pripomorejo k sistematični uporabi animiranega filma kot umetniškega dela ter učnega pripomočka v formalnem in neformalnem izobraževanju. Zagotavlja tudi teoretično in praktično podlago za poučevanje.

Ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, JSKD

Namig za gib

Zbirka predlogov za delavnice ustvarjalnega giba

Zbirka predlogov za delavnice ustvarjalnega giba je zasnovana kot spodbuda za uvedbo novih, inovativnih, gibalnih načinov dela v vrtce in šole. Ti lahko nadomestijo ali popestrijo klasične učne procese, otroke spodbudijo h gibanju in izražanju z gibanjem, neverbalno. Zbrani namigi so tematsko različni in si sledijo po zahtevnosti.

Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje

Hologram v domači sobi

Naredi sam svojo novomedijsko umetnino

Hologramske projekcije napravijo vizualno zelo močan vtis na občinstvo, saj pred nas pričarajo iluzijo osebe ali predmeta, ki ga fizično tam sploh ni. Preprost hologram je mogoče, s pomočjo mobilnega telefona ali tablice in plastične folije, pripraviti tudi doma ali v razredu. Videoposnetek vas vodi po korakih izdelave holograma.

Sorodne povezave