PRIJAVA

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se

Prijavite se

KUV na daljavo

Predstavljamo izbor kakovostnega spletnega učnega gradiva, ki ga pripravljajo kulturne ustanove iz vse Slovenije, vključene v nacionalni projekt Kulturni bazar. Izbor je namenjen otrokom, učencem in dijakom ter strokovnim delavcem v vrtcih, šolah, pa tudi drugim odraslim, ki skrbijo za otroke in mlade. Vsebine redno dopolnjujemo.

Išči po kategorijah


Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti Ljubljana

Moramo se pogovoriti, UI

Spletni pogovor o umetni inteligenci

Na potovanje skozi stripovski esej o eni najbolj aktualnih tematik našega časa nas popelje avtorica stripa dr. Julia Schneider v pogovoru z Niko Mahnič. Prisluhnite zanimivim pogledom na umetno inteligenco in dileme, ki jih poraja njen pospešen razvoj.

Lutkovno gledališče Maribor

Naredi sam

Izdelaj svojo lutko

Lutkovno gledališče Maribor ponuja videoposnetke z navodili, kako izdelati preproste lutke. Navodila so preprosta, lutke pa lahko izdelate iz materialov, ki jih najdete doma.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje

MiniMao igrarije

Zanimive uganke in zabavne naloge

Igrarije so namenjene otrokom, učencem ter kot pripomoček staršem, mentorjem in predvsem učiteljem pri spoznavanju arhitekturne in oblikovalske kulturne dediščine. Skozi zanimive uganke in zabavne naloge lahko odkrivajo dobro arhitekturo in oblikovanje, predvsem pa različne muzejske predmete iz zbirk MAO.

Center arhitekture Slovenije

MATERIAL + ROKA = IZKUŠNJA

Priročnik za izkustveno učenje o poklicih

V priročniku je nabor izkustvenih delavnic, ki s pomočjo izbranih materialov ‒ betona in mavca, kamna, kovine, lesa, tekstila in umetne mase ‒ predstavijo njihove lastnosti in uporabo v poklicih, tradicijo njihovega obdelovanja ter sodobne interpretacije.

Center arhitekture Slovenije

Igriva arhitektura

Priročnik za izobraževanje o grajenem prostoru

V priročniku so zbrana razmišljanja in načela, ki bi jih bilo treba udejanjati ter s tem spodbuditi učitelje in pedagoške delavce k izvajanju dejavnosti, ki bodo prihodnje odrasle izobrazile o pomenu kakovostnega prostora in arhitekture.

Zavod Republike Slovenije za šolstvo

Animirajmo!

Priročnik za animirani film v vrtcih in šolah

Vsebine priročnika pripomorejo k sistematični uporabi animiranega filma kot umetniškega dela ter učnega pripomočka v formalnem in neformalnem izobraževanju. Zagotavlja tudi teoretično in praktično podlago za poučevanje.

Ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, JSKD

Namig za gib

Zbirka predlogov za delavnice ustvarjalnega giba

Zbirka predlogov za delavnice ustvarjalnega giba je zasnovana kot spodbuda za uvedbo novih, inovativnih, gibalnih načinov dela v vrtce in šole. Ti lahko nadomestijo ali popestrijo klasične učne procese, otroke spodbudijo h gibanju in izražanju z gibanjem, neverbalno. Zbrani namigi so tematsko različni in si sledijo po zahtevnosti.

Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje

Hologram v domači sobi

Naredi sam svojo novomedijsko umetnino

Hologramske projekcije napravijo vizualno zelo močan vtis na občinstvo, saj pred nas pričarajo iluzijo osebe ali predmeta, ki ga fizično tam sploh ni. Preprost hologram je mogoče, s pomočjo mobilnega telefona ali tablice in plastične folije, pripraviti tudi doma ali v razredu. Videoposnetek vas vodi po korakih izdelave holograma.

Društvo zaveznikov mehkega pristanka – Luksuz produkcija

Naj se vidi – Šola za dokumentariste

Spletni priročnik za filmske ustvarjalce in mentorje filmskih krožkov, delavnic

Spletni priročnik je nastal v želji, da bi po več kot desetletnem delu v filmskem izobraževanju svoje izkušnje delili s čim širšim krogom ljubiteljev sedme umetnosti. Ponuja znanje in izkušnje, tako filmske kot pedagoške, ki velikokrat nekonvencionalno pripeljejo do rezultatov.

Prirodoslovni muzej Slovenije

Je kreacionizem lahko alternativa darvinizmu?

Predavanje o evoluciji ter utemeljenosti darvinizma in kreacionizma

Prof. dr. Boris Kryštufek, vodja Kustodiata za vretenčarje v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, nazorno predstavi argumente, ki govorijo v prid darvinistični teoriji, in kritično razmišlja o argumentih, s katerimi tej teoriji nasprotujejo kreacionisti.

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti Ljubljana

Moramo se pogovoriti, UI (umetna inteligenca)

Stripovski esej o umetni inteligenci

Strip je enostaven, a ne poenostavljen pregled osnov UI, njenih učinkov, prednosti in slabosti. Primeren je tako za tiste, ki se na temo že spoznajo, kot tudi za vse, ki se šele vključujejo v razpravo o tem, kako bo UI spremenila naše življenje.

Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk

Kviz #VsakDan8Marec

Pedagoško gradivo za izvedbo učne ure ob mednarodnem dnevu žensk

Osrednji cilj učne ure je spodbuditi aktivno razpravo med mladimi. Gradivo poleg vprašanj za kviz vsebuje pravilne odgovore, pojasnila k njim in iztočnice, s pomočjo katerih lahko razpravo ob posameznih vprašanjih navežete na obravnavano snov, predvsem pa med mladimi poglobite razpravo o različnih vidikih spolne (ne)enakosti.

Muzeji radovljiške občine

Muzejske ustvarjalnice

Gradivo za izvedbo delavnic

Ustvarjalnice zajemajo več področij, od likovne umetnosti, ekologije, zgodovine, gospodinjstva do slovenščine. Zabavne delavnice kolažev, štukatur, glinenih in pletenih izdelkov otroke, mladostnike in odrasle seznanjajo z različnimi likovnimi tehnikami, recepti, zgodovinskimi dejstvi in s tem tudi z našo kulturno dediščino.

Koroška galerija likovnih umetnosti

Pisan svet

Pobarvanka za razmislek o domu in migracijah

Ljudje svoj dom zapustimo zaradi različnih vzrokov, zaradi obiskov, potovanj, v druge kraje se odpravimo tudi na delo. Obstajajo pa tudi ljudje, ki so prisiljeni dom zapustiti zaradi vojn, preganjanja ali pa morajo oditi zaradi naravnih katastrof. Ob izpolnjevanju pobarvanke razmislimo o domu, selitvah in tujih jezikih.

Osrednja knjižnica Celje

Kamra

Digitalizirana kulturna dediščina slovenskih pokrajin

Regijski portal Kamra je spletno mesto, ki združuje digitalizirane vsebine o domoznanstvu v knjižnicah in drugih lokalnih kulturnih ustanovah. Digitalizirane vsebine so tako dostopne z enega mesta, kreirane pa v tistih organizacijah, ki so vsaka za svoje področje najbolj pristojne.

Center arhitekture Slovenije

Igriva arhitektura od doma

Ideje za učitelje ob izvedbi delavnic na daljavo

Navodila poučnih izkustvenih delavnic so zapisana tako, da jih lahko učitelji posredujejo svojim učencem brez dodatnih razlag, ti pa jih izvajajo od doma. Delavnice lahko učitelji po svojih željah preoblikujejo in jih prilagodijo delu z učenci.

Sorodne povezave