PRIJAVA

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se

Prijavite se

KUV na daljavo

Predstavljamo izbor kakovostnega spletnega učnega gradiva, ki ga pripravljajo kulturne ustanove iz vse Slovenije, vključene v nacionalni projekt Kulturni bazar. Izbor je namenjen otrokom, učencem in dijakom ter strokovnim delavcem v vrtcih, šolah, pa tudi drugim odraslim, ki skrbijo za otroke in mlade. Vsebine redno dopolnjujemo.

Išči po kategorijah


Slovenska filharmonija

Zgodba o petju, ki je spremljalo delo

Zborovsko petje

Pesem je delo spremljala že od davnih časov. Skupaj z Zborom Slovenske filharmonije se lahko podate na glasbeno pot okoli sveta in spoznate, da so si ljudje s petjem krajšali dolge ure dela, usklajevali gibe, bodrili drug drugega, se poveselili …

Center arhitekture Slovenije, program Igriva arhitektura

Ustvarjalne delavnice za ustvarjanje od doma

Izkustvene delavnice za otroke

Dolgi popoldnevi ali dežne kaplje lahko marsikaterega mladega raziskovalca zdolgočasijo, zato smo pripravili nekaj ustvarjalnih arhitekturnih delavnic, ki lahko popestrijo turobne dni. Vsaka od delavnic je enostavna in zabavna, vse potrebščine pa se najdejo v domačih predalih. Naj bo vsak dan ustvarjalen in naj bo nasmeh na obrazu narisan tudi ob dolgočasnih dnevih!

METRO SR, zavod za prostor Savinjske regije

Majhni arhitekti v velikem mestu

Delavnica za predšolske otroke

Arhitekturna delavnica nagovarja temo pomena starega mestnega jedra, ki bo v prihodnje morala postati pomembna razvoja paradigma, če bomo želeli ohraniti kakovosten prostor tudi za naše zanamce.

Lutkovno gledališče Ljubljana

Naredi si lutko

Marionetna, naprstna, ploska, ročna lutka in ptičja hišica

Ste vedeli, da v Lutkovnem gledališču Ljubljana vse lutke izdelajo sami? V njihovi delavnici ustvarjajo lutkovni tehnologi, kiparji, slikarji, šivilje in še mnogi drugi, zahtevnejše lutke pa izdelujejo tudi več kot 150 ur. Z restavratorko lutk Zalo Kalan so pripravili štiri videodelavnice za izdelavo lutk, s katerimi boste lahko svoj dom spremenili v pravo lutkovno delavnico in si izdelali čisto svoje lutke.

MGLC – Mednarodni grafični likovni center

Sonja Vulpes: Limbo

Video film o umetničinem ustvarjalnem procesu

Sonja Vulpes se predstavlja z razstavo grafik, naslovljeno Limbo. Nenavadna beseda opisuje likovno-duševni izraz »klovnovski« za umetničine avtoportrete ob stiski in negotovosti naše na videz lepe in sijoče družbe. Oglejte si film o njenem ustvarjalnem procesu in umetnici po želji napišite pismo, sporočilo ali vprašanje; pošljite na lili.sturm@mglc-lj.si.

Slovenska kinoteka

Kinotečne vzgojno-izobraževalne video vsebine

Pri Slovenski kinoteki želijo z zbirko vzgojno-izobraževalnih vsebin mladim in tudi širši javnosti približati različne vidike filmske umetnosti, kulture in tehnologij. V videih boste podrobneje spoznali delo in znanje kinooperaterja oziroma delovanje in tehnologijo 35-mm filmskega projektorja.

Slovenski etnografski muzej

Cikel pogovorov o rasizmu

Slovenski etnografski muzej je v okviru EU projekta Taking Care, Etnografski in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi (2019–2023) pripravil cikel pogovorov o rasizmu, s katerim je naslovil vlogo znanosti, muzejev, medijev in izobraževanja pri vzpostavljanju in kroženju rasističnih idej ter možnosti njihovega protirasističnega delovanja.

Zveza Glasbene mladine Slovenije

Sodobna slovenska glasba

Video prispevek k spoznavanju slovenske glasbene ustvarjalnosti današnjega časa

Videoposnetek ponuja strnjene informacije o značilnostih umetniške glasbe 20. in 21. stoletja, slovenskih ustvarjalcih, Društvu slovenskih skladateljev in glasbi za violino. Spremljamo del koncerta violinistke Veronike Brecelj, o svoji glasbi in skladbah za violino solo pa spregovorita skladatelja Črt Sojar Voglar in Nenad Firšt.

Zgodovinski arhiv Ljubljana

Delovni listi za vedoželjne

Preizkusite se v vlogi arhivskega detektiva

Zgodovinski arhiv Ljubljana je v zadnjih desetih letih posnel tri igrane filme in izdal tri slikanice o Miški Mici in duhcu Ferdiju. Vsebine so nadgradili z delovnimi listi, ki so namenjeni predvsem učencem in dijakom za popestritev učnih ur pri predmetih: zgodovina, slovenščina, geografija.

MGLC – Mednarodni grafični likovni center

Rubik-ludizem, spletni kabaret

Posnetek na na Youtube kanalu Nik Škrlec

Ulični umetnik Invader, ki je razstavljal v MGLC v Ljubljani, je z Rubikovo kocko ustvaril rubikubizem. Kaj lahko z njimi ustvari dramski igralec in tv-voditelj, ki je sicer zagnan rubikaš? Nik Škrlec v Rubik-ludizmu Rubikove kocke prenese v gledališče ter jih uporabi kot rekvizite, lutke, like in protagoniste spletnega kabareta.

Partnerstvo kraške suhozidne gradnje

Zbornik in učni list za senzibilizacijo in učenje osnov gradnje na suho

Približajmo suhozidno gradnjo otrokom

Zbornik vaj celostnega učenja vsebine šolskega kurikula poveže s temo suhih zidov in v praksi preizkusi fleksibilno učenje v odprtem učnem okolju s ciljem zgraditi pozitiven odnos do podedovanega segmenta dediščine. Učni list preprosto predstavi osnove tehnike gradnje na suho, Unescove nesnovne dediščine in živelj kraških suhih zidov.

Zgodovinski arhiv Celje

Memento mori

Smrt in odnos do nje v arhivskem gradivu

Razstava Memento mori nas seznani z odnosom naših prednikov do smrti in umiranja, kot se zrcali v arhivskem gradivu – v darovnicah, s katerimi so si posamezniki gladili pot v nebesa, v oporokah, v katerih so delili svoje premoženje, v raznovrstnih dokumentih, ki so nastajali ob smrti posameznika, v fotografijah in zapisih o pogrebih ter načrtih pokopališč.

Sorodne povezave