PRIJAVA

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se

Prijavite se

Pismenost na prepihu

Od 20. do 23. maja 2024

Prek Zoom aplikacije

Od 16.00 do 19.00

Izdelek brez naslova (5)

Center za spodbujanje bralne pismenosti v Mariborski knjižnici maja 2024 pripravlja strokovni dogodek Pismenost na prepihu. Naslov posveta je Med tradicionalno in sodobno pismenostjo.
Posvet bo potekal od 20. 5. – 23. 5. 2024 med 16.00-19.00, prek Zoom aplikacije.

Prijavite se lahko tukaj >>

Iztočnica za pripravo strokovnega dogodka je Deklaracija o pravici evropskih državljanov do pismenosti, kjer je v Uvodu zapisano: “Pismenost je bistvena za človekov razvoj./…/ Ko govorimo o pismenosti, mislimo na zmožnost branja in pisanja na taki ravni, da posamezniki lahko učinkovito razumejo in uporabljajo pisno komunikacijo v vseh medijih (tiskanih in elektronskih), kar vključuje tudi digitalno pismenost.” 

Zato želimo na posvetu spregovoriti o različnem pojmovanju in definicijah bralne pismenosti in se osredotočiti na sodobne oblike pismenosti kot so multimodalna pismenost, večrazsežnostna pismenost in vizualna pismenost. Posebej bomo soočili razliko med uporabo (sodobnih) medijev pri mladi in starejši generaciji. Kdaj in kaj je primerna uporaba raznovrstnih medijev? Ali postaja (ne)obvladovanje različnih oblik pismenosti sredstvo za socialno razslojenost? Poskušali bomo poiskati odgovor, kako sodobna medijska krajina kroji širše družbeno dogajanje in življenje posameznika.

Sorodna usposabljanja

Vsa usposabljanja

Humor rešuje človeka

Nacionalni posvet

Cankarjev dom

9. september 2024

9. septembra 2024, vas ob mednarodnem dnevu pismenosti vabimo v Cankarjev dom na celodnevni Nacionalni posvet Bralnega društva Slovenije z naslovom HUMOR REŠUJE ČLOVEKA, ki je vključen tudi v Nacionalni mesec skupnega branja.

aktualnox

CŠOD OE Soča, Tolmin

Od 22. do 24. avgusta 2024

Literarna šola 2024 je namenjena odraslim udeležencem (od 18. leta naprej), ki jih zanima avtorsko literarno ustvarjanje, predvsem delo pri avtentičnem jeziku – pisanje besedil, pripovedovanje, kantavtorstvo … tudi v narečnem jeziku; tako poezija, proza kot besedila za glasbeno podlago (slovenske glasbene skupine …).

aktualnox

Bralne čajanke na daljavo

Šolsko leto 2024/2025

Prek Zoom povezave

Med 19. septembrom 2024 in 16. majem 2025

Čajanke so razdeljene na dva sklopa: BRALNE ČAJANKE NA DALJAVO I. (8 ur) in BRALNE ČAJANKE NA DALJAVO II. (8 ur) - Prijaviti se je treba na vsak sklop posebej. Vse čajanke bodo potekale preko zooma (ob četrtkih, med 17.00 in 19.00).

aktualnox

Ljubljana

7. marca 2025

Slušatelji se bodo seznanili z vrsto praktičnih napotkov, ki jih bodo lahko posredovali staršem in otrokom v predbralnem in zgodnjem bralnem obdobju; bistvo vseh izkušenj je, da je branje prijetno, koristno ... in da je dobro razvita bralna sposobnost nujno potrebna.

aktualnox

Related links