PRIJAVA

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se

Prijavite se

Škrjanček poje

Zgodbe, ki jih odkrivamo na poti skupnega muziciranja z Glasbeno matico

18. november 2022

Palača Kazina in druge lokacije po Ljubljani

Ob 9.00

Brezplačno

dogodek / novica

Škrjanček poje

preberi več

V jubilejnem letu enega najstarejših glasbenih društev na Slovenskem, Glasbene matice Ljubljana, ki je postavljalo temelje slovenske glasbene kulture, bo seminar za pedagoge posvečen odkrivanju dediščine in njeni živi predstavitvi. Ime seminarja Škerjanček poje je že desetletja neuradna himna glasbenega društva. Naslov ljudske pesmi opozarja tudi na njegovo poslanstvo ohranjanja ljudskega izročila, ki se je začelo z zbiranjem gradiva ob koncu 19. stoletja in tlakovalo pot vse do ustanovitve Folklornega instituta.

Izdelek brez naslova-79
Foto: arhiv Glasbene matice

Enodnevni seminar vključuje razlago o začetkih slovenske glasbe na samem prizorišču. Sprehod po Aleji skladateljev pod vodstvom predsednice društva Glasbene matice Ljubljana, Veronike Brvar bo tako približal del slovenske zgodovine in obdobja, ko je ob ljubiteljski zacvetela tudi profesionalna glasbena kultura. Pogledu v zgodovino bo v nadaljevanju programa sledila še demonstracija današnje žive dejavnosti, s katero društvo neposredno nagovarja mlado občinstvo in trdno gradi mostove med formalnim ter neformalnim izobraževanjem.

Pod vodstvom dveh sodelavk, ki svoje poslanstvo uresničujeta v ambicioznih programih Glasbene matice, profesorice petja Tanje Rupnik in zborovodkinje Tadeje Kreča, bodo seminaristom predstavljene praktične vaje za motivacijo otrok in mladine za pevsko izražanje ter še posebej za oživljanju kulturne dediščine. Praktični del bosta z znanstveno teoretičnim delom podčrtali še profesorici z oddelka za glasbeno pedagogiko Akademije za glasbo v Ljubljani dr. Branka Rotar Pance in dr. Katarina Zadnik. Ob znanstvenem delu sta obe predavateljici s svojimi študenti tudi trdno vpeti v praktično delo na terenu, od vzgoje v vrtcu do osnovnošolske dejavnosti. Obiskovalci seminarja bodo predavanjem in praktičnim vajam lahko sledili v novih prostorih Akademije za glasbo, imeli pa bodo tudi možnost vodenega ogleda stavbe, ki jo krasi koncertna dvorana ter znamenite orgle.

Rok za prijavo na seminar v sistemu KATIS je 7. 11. 2022.

Sorodna usposabljanja

Vsa usposabljanja

SESTRSTVO

Strokovni posvet za pedagoginje in pedagoge

Kinodvor, Dvorana dijaškega doma Tabor in Galerija ŠKUC

8. oktobra 2024

Na predavanju in delavnici bomo poglobile razumevanje konfliktov in načinov njihovega konstruktivnega reševanja. Definirale bomo razliko med konflikti in nasiljem ter krepile kompetence za soočanje z obojim. Posvet se bo zaključil z vodstvom po razstavi Katarine Jazbec, ki bo odpiral tematiko sestrstva v vizualni umetnosti.

aktualnox

Prek Zoom aplikacije

Od 20. do 23. maja 2024

"Pismenost je bistvena za človekov razvoj./…/ Ko govorimo o pismenosti, mislimo na zmožnost branja in pisanja na taki ravni, da posamezniki lahko učinkovito razumejo in uporabljajo pisno komunikacijo v vseh medijih (tiskanih in elektronskih), kar vključuje tudi digitalno pismenost." 

zaključenox

V SNG Maribor v letu 2024 pripravljajo strokovno izobraževanje, ki je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela, ki obsega aktivni ogled predstave, pogovore pred predstavo, refleksijo po njej in vodenje po gledališču.

zaključenox

Pionirski dom organizira dvodnevno intenzivno izobraževanje za učitelje v OŠ in SŠ ter ostale delavce v VIZ in kulturi. Poglobili se boste v bogastvo izraznosti polja filmskega dokumentarizma, ki pripoveduje o resničnosti in skozi njo na številne ustvarjalno vznemirljive načine, ter ob tem praktično izkusili, kako sami lahko izvajate delavnice…

zaključenox

Sorodne povezave