PRIJAVA

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se

Prijavite se

Škrjanček poje

Zgodbe, ki jih odkrivamo na poti skupnega muziciranja z Glasbeno matico

18. november 2022

Palača Kazina in druge lokacije po Ljubljani

Ob 9.00

Brezplačno

dogodek / novica

Škrjanček poje

preberi več

V jubilejnem letu enega najstarejših glasbenih društev na Slovenskem, Glasbene matice Ljubljana, ki je postavljalo temelje slovenske glasbene kulture, bo seminar za pedagoge posvečen odkrivanju dediščine in njeni živi predstavitvi. Ime seminarja Škerjanček poje je že desetletja neuradna himna glasbenega društva. Naslov ljudske pesmi opozarja tudi na njegovo poslanstvo ohranjanja ljudskega izročila, ki se je začelo z zbiranjem gradiva ob koncu 19. stoletja in tlakovalo pot vse do ustanovitve Folklornega instituta.

Izdelek brez naslova-79
Foto: arhiv Glasbene matice

Enodnevni seminar vključuje razlago o začetkih slovenske glasbe na samem prizorišču. Sprehod po Aleji skladateljev pod vodstvom predsednice društva Glasbene matice Ljubljana, Veronike Brvar bo tako približal del slovenske zgodovine in obdobja, ko je ob ljubiteljski zacvetela tudi profesionalna glasbena kultura. Pogledu v zgodovino bo v nadaljevanju programa sledila še demonstracija današnje žive dejavnosti, s katero društvo neposredno nagovarja mlado občinstvo in trdno gradi mostove med formalnim ter neformalnim izobraževanjem.

Pod vodstvom dveh sodelavk, ki svoje poslanstvo uresničujeta v ambicioznih programih Glasbene matice, profesorice petja Tanje Rupnik in zborovodkinje Tadeje Kreča, bodo seminaristom predstavljene praktične vaje za motivacijo otrok in mladine za pevsko izražanje ter še posebej za oživljanju kulturne dediščine. Praktični del bosta z znanstveno teoretičnim delom podčrtali še profesorici z oddelka za glasbeno pedagogiko Akademije za glasbo v Ljubljani dr. Branka Rotar Pance in dr. Katarina Zadnik. Ob znanstvenem delu sta obe predavateljici s svojimi študenti tudi trdno vpeti v praktično delo na terenu, od vzgoje v vrtcu do osnovnošolske dejavnosti. Obiskovalci seminarja bodo predavanjem in praktičnim vajam lahko sledili v novih prostorih Akademije za glasbo, imeli pa bodo tudi možnost vodenega ogleda stavbe, ki jo krasi koncertna dvorana ter znamenite orgle.

Rok za prijavo na seminar v sistemu KATIS je 7. 11. 2022.

Sorodna usposabljanja

Vsa usposabljanja

Digitalizacija in poklici prihodnosti

KATIS izobraževanje v Računalniškem muzeju

Računalniški muzej

9., 16. in 23. november 2023

Program je zastavljen tako, da udeleženci in udeleženke najprej poglobljeno spoznajo zgodovino računalništva in digitalizacije družbe ter principe računalniškega mišljenja in pridobijo tematsko usmerjene uvide v določene razvojne faze interakcije med človekom in tehnologijo s pomočjo vsebin stalne razstave Računalniškega muzeja in primerkov strojne in programske opreme iz naše bogate…

zaključenox

S knjigo v svet

Osrednji simpozij Bralne značke

Gospodarsko razstavišče

21. november 2023

Naš tradicionalni novembrski simpozij S knjigo v svet bo potekal 21. novembra, prvi dan Slovenskega knjižnega sejma, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani (dvorana Urška 4).

zaključenox

Knjižnica Otona Župančiča

9. november 2023

Na posvetovanju bodo pod drobnogled vzeli najstnike in branje ter si pogledali, kaj se dogaja na področju mladinske književnosti.

zaključenox

Improkluzija – metode improvizacijskega gledališča za šole

Izobraževanja za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju

Društvo IMPRO

18. november 2023, 20. januar in 20. april 2024

Udeleženci na treh enodnevnih delavnicah spoznajo osnovne metode improvizacijskega gledališča in pod vodstvom mentorjev raziskujejo, kako lahko v različnih okoliščinah te vključijo v učni proces. Izobraževanje vodijo izkušeni gledališki pedagogi in improvizatorji. Delavnice so primerne za vse strokovne delavce v VIZ, predhodno poznavanje impro gledališča ni potrebno.

aktualnox

Sorodne povezave