PRIJAVA

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se

Prijavite se

KUV na daljavo

Predstavljamo izbor kakovostnega spletnega učnega gradiva, ki ga pripravljajo kulturne ustanove iz vse Slovenije, vključene v nacionalni projekt Kulturni bazar. Izbor je namenjen otrokom, učencem in dijakom ter strokovnim delavcem v vrtcih, šolah, pa tudi drugim odraslim, ki skrbijo za otroke in mlade. Vsebine redno dopolnjujemo.

Išči po kategorijah


Lutkovno gledališče Ljubljana

Naredi si lutko

Marionetna, naprstna, ploska, ročna lutka in ptičja hišica

Ste vedeli, da v Lutkovnem gledališču Ljubljana vse lutke izdelajo sami? V njihovi delavnici ustvarjajo lutkovni tehnologi, kiparji, slikarji, šivilje in še mnogi drugi, zahtevnejše lutke pa izdelujejo tudi več kot 150 ur. Z restavratorko lutk Zalo Kalan so pripravili štiri videodelavnice za izdelavo lutk, s katerimi boste lahko svoj dom spremenili v pravo lutkovno delavnico in si izdelali čisto svoje lutke.

MGLC – Mednarodni grafični likovni center

Sonja Vulpes: Limbo

Video film o umetničinem ustvarjalnem procesu

Sonja Vulpes se predstavlja z razstavo grafik, naslovljeno Limbo. Nenavadna beseda opisuje likovno-duševni izraz »klovnovski« za umetničine avtoportrete ob stiski in negotovosti naše na videz lepe in sijoče družbe. Oglejte si film o njenem ustvarjalnem procesu in umetnici po želji napišite pismo, sporočilo ali vprašanje; pošljite na lili.sturm@mglc-lj.si.

Slovenska kinoteka

Kinotečne vzgojno-izobraževalne video vsebine

Pri Slovenski kinoteki želijo z zbirko vzgojno-izobraževalnih vsebin mladim in tudi širši javnosti približati različne vidike filmske umetnosti, kulture in tehnologij. V videih boste podrobneje spoznali delo in znanje kinooperaterja oziroma delovanje in tehnologijo 35-mm filmskega projektorja.

Slovenski etnografski muzej

Cikel pogovorov o rasizmu

Slovenski etnografski muzej je v okviru EU projekta Taking Care, Etnografski in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi (2019–2023) pripravil cikel pogovorov o rasizmu, s katerim je naslovil vlogo znanosti, muzejev, medijev in izobraževanja pri vzpostavljanju in kroženju rasističnih idej ter možnosti njihovega protirasističnega delovanja.

Zveza Glasbene mladine Slovenije

Sodobna slovenska glasba

Video prispevek k spoznavanju slovenske glasbene ustvarjalnosti današnjega časa

Videoposnetek ponuja strnjene informacije o značilnostih umetniške glasbe 20. in 21. stoletja, slovenskih ustvarjalcih, Društvu slovenskih skladateljev in glasbi za violino. Spremljamo del koncerta violinistke Veronike Brecelj, o svoji glasbi in skladbah za violino solo pa spregovorita skladatelja Črt Sojar Voglar in Nenad Firšt.

Zgodovinski arhiv Ljubljana

Delovni listi za vedoželjne

Preizkusite se v vlogi arhivskega detektiva

Zgodovinski arhiv Ljubljana je v zadnjih desetih letih posnel tri igrane filme in izdal tri slikanice o Miški Mici in duhcu Ferdiju. Vsebine so nadgradili z delovnimi listi, ki so namenjeni predvsem učencem in dijakom za popestritev učnih ur pri predmetih: zgodovina, slovenščina, geografija.

MGLC – Mednarodni grafični likovni center

Rubik-ludizem, spletni kabaret

Posnetek na na Youtube kanalu Nik Škrlec

Ulični umetnik Invader, ki je razstavljal v MGLC v Ljubljani, je z Rubikovo kocko ustvaril rubikubizem. Kaj lahko z njimi ustvari dramski igralec in tv-voditelj, ki je sicer zagnan rubikaš? Nik Škrlec v Rubik-ludizmu Rubikove kocke prenese v gledališče ter jih uporabi kot rekvizite, lutke, like in protagoniste spletnega kabareta.

Zgodovinski arhiv Celje

Memento mori

Smrt in odnos do nje v arhivskem gradivu

Razstava Memento mori nas seznani z odnosom naših prednikov do smrti in umiranja, kot se zrcali v arhivskem gradivu – v darovnicah, s katerimi so si posamezniki gladili pot v nebesa, v oporokah, v katerih so delili svoje premoženje, v raznovrstnih dokumentih, ki so nastajali ob smrti posameznika, v fotografijah in zapisih o pogrebih ter načrtih pokopališč.

MGLC – Mednarodni grafični likovni center

Invader vodnik tudi za gluhe in naglušne

Spletni video vodnik po razstavi

MGLC v Ljubljani je v sodelovanju s Spletno TV Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije pripravil sedemminutno video predstavitev razstave Invader: grafike na papirju z vodenjem, podnapisi in tolmačenjem v slovenskem zakovnem jeziku.

Zgodovinski arhiv Ljubljana

Slovenci, začenjajo se novi časi … (1918–1920)

Kaj so za Slovence pomenila leta po koncu prve svetovne vojne?

Spletna različica razstave omogoča širšo dostopnost in nagovarja vsakogar, ki se želi iz minulih dogodkov naučiti, kaj so za Slovence pomenila leta po koncu prve svetovne vojne. V prelomnem obdobju je pred očmi slehernika propadal stari svet in se mukoma rojeval novi.

animacija

Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO

Spletna predstava impro gledališča v živo

Umetnost – način življenja

Predstave impro gledališča na daljavo nastajajo v izvedbi izkušenih gledaliških improvizatorjev v živo in z upoštevanjem njihovih predlogov, ki jih sproti podajajo z ustreznim spletnim orodjem. Izvajalci poskrbijo za uvod in umestitev predstave, na koncu pa si vzamejo še nekaj minut za skupno refleksijo z gledalci.

animacija

Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO

Gledališki kompas na daljavo

Umetnost – način življenja

Gledališki kompas je interaktiven kulturni dan za učence, na katerem ob aktivni udeležbi spoznajo impro gledališče. To je mladim prijazna oblika uprizoritvene umetnosti, kjer dramsko besedilo ni vnaprej določeno, temveč ga učenci razvijajo sami. Kulturni dan traja dve šolski uri ter je sestavljen iz komunikacijskih, gibalnih in gledaliških iger.

animacija

Društvo Gledališče Ane Monro

Kultura po meri ONLINE

Umetnost – način življenja

V okviru programa ponujajo neposredne spletne prenose uličnih predstav v inovativnem, večkanalnem formatu SIMS, ki omogoča individualno in kreativno izkušnjo gledališke umetnosti ter njeno spoznavanje v novih razsežnostih. Uprizoritev lahko dopolnijo pogovori z umetniki in drugimi pedagoškimi vsebinami.

Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU

V ospredje: Pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

Cikel razstav

Namen razstav je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane slovenske in evropske kulturne dediščine 20. stoletja. Na vsaki razstavi so predstavljena dela desetih ustvarjalk, dejavnih na področjih arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, torej v poklicih, ki so tradicionalno moški ali za takšne veljajo.

Muzej in galerije mesta Ljubljane

Ivan Cankar: Postaje njegovega življenja

Spletno gradivo o književnosti

Gradivo učence in dijake seznani z življenjem in delom literata Ivana Cankarja, tako da jih popelje po krajih, kjer je prebival. Dodatno obrazloži tudi Cankarjev pogled na vojno in njegovo politično prepričanje. Vsebino popestrijo zanimivo slikovno gradivo, kvizi, animacije, video in avdio vsebine.

Muzej in galerije mesta Ljubljane

Spoznajmo Emonce

Spletno gradivo o rimski zgodovini

Gradivo učence in dijake seznani z antično zgodovino. Popelje jih v rimsko mesto Emona in jim predstavi mestno življenje. S pomočjo video in avdio vsebin, računalniških iger ter animacij spoznajo več o podobi mesta, šolstvu, družinskem življenju, načinu ogrevanja, pogrebnih ritualih, odraščanju in drugih izbranih temah.

Sorodne povezave