PRIJAVA

Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se

Prijavite se

En

KUV na daljavo

Predstavljamo izbor kakovostnega spletnega učnega gradiva, ki ga pripravljajo kulturne ustanove iz vse Slovenije, vključene v nacionalni projekt Kulturni bazar. Izbor je namenjen otrokom, učencem in dijakom ter strokovnim delavcem v vrtcih, šolah, pa tudi drugim odraslim, ki skrbijo za otroke in mlade. Vsebine redno dopolnjujemo.

Išči po kategorijah


MGLC – Mednarodni grafični likovni center

Sonja Vulpes: Limbo

Video film o umetničinem ustvarjalnem procesu

Sonja Vulpes se predstavlja z razstavo grafik, naslovljeno Limbo. Nenavadna beseda opisuje likovno-duševni izraz »klovnovski« za umetničine avtoportrete ob stiski in negotovosti naše na videz lepe in sijoče družbe. Oglejte si film o njenem ustvarjalnem procesu in umetnici po želji napišite pismo, sporočilo ali vprašanje; pošljite na lili.sturm@mglc-lj.si.

Slovenska kinoteka

Kinotečne vzgojno-izobraževalne video vsebine

Pri Slovenski kinoteki želijo z zbirko vzgojno-izobraževalnih vsebin mladim in tudi širši javnosti približati različne vidike filmske umetnosti, kulture in tehnologij. V videih boste podrobneje spoznali delo in znanje kinooperaterja oziroma delovanje in tehnologijo 35-mm filmskega projektorja.

Slovenska filharmonija

Filharmonična spletna učilnica

Ciklus moderiranih koncertov klasične glasbe

Slovenska filharmonija zaradi epidemioloških ukrepov prilagaja koncerte orkestra in zbora. Pri izbranih dogodkih so ob neposrednih video prenosih pripravili pedagoške vsebine, učni in koncertni (vsebinsko prilagojen mlajši publiki) list.

Slovenski etnografski muzej

Cikel pogovorov o rasizmu

Slovenski etnografski muzej je v okviru EU projekta Taking Care, Etnografski in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi (2019–2023) pripravil cikel pogovorov o rasizmu, s katerim je naslovil vlogo znanosti, muzejev, medijev in izobraževanja pri vzpostavljanju in kroženju rasističnih idej ter možnosti njihovega protirasističnega delovanja.

Zveza Glasbene mladine Slovenije

Sodobna slovenska glasba

Video prispevek k spoznavanju slovenske glasbene ustvarjalnosti današnjega časa

Videoposnetek ponuja strnjene informacije o značilnostih umetniške glasbe 20. in 21. stoletja, slovenskih ustvarjalcih, Društvu slovenskih skladateljev in glasbi za violino. Spremljamo del koncerta violinistke Veronike Brecelj, o svoji glasbi in skladbah za violino solo pa spregovorita skladatelja Črt Sojar Voglar in Nenad Firšt.

Zgodovinski arhiv Ljubljana

Delovni listi za vedoželjne

Preizkusite se v vlogi arhivskega detektiva

Zgodovinski arhiv Ljubljana je v zadnjih desetih letih posnel tri igrane filme in izdal tri slikanice o Miški Mici in duhcu Ferdiju. Vsebine so nadgradili z delovnimi listi, ki so namenjeni predvsem učencem in dijakom za popestritev učnih ur pri predmetih: zgodovina, slovenščina, geografija.

MGLC – Mednarodni grafični likovni center

Rubik-ludizem, spletni kabaret

Posnetek na na Youtube kanalu Nik Škrlec

Ulični umetnik Invader, ki razstavlja v MGLC v Ljubljani, je z Rubikovo kocko ustvaril rubikubizem. Kaj lahko z njimi ustvari dramski igralec in tv-voditelj, ki je sicer zagnan rubikaš? Nik Škrlec v Rubik-ludizmu Rubikove kocke prenese v gledališče ter jih uporabi kot rekvizite, lutke, like in protagoniste spletnega kabareta.

Zgodovinski arhiv Celje

Memento mori

Smrt in odnos do nje v arhivskem gradivu

Razstava Memento mori nas seznani z odnosom naših prednikov do smrti in umiranja, kot se zrcali v arhivskem gradivu – v darovnicah, s katerimi so si posamezniki gladili pot v nebesa, v oporokah, v katerih so delili svoje premoženje, v raznovrstnih dokumentih, ki so nastajali ob smrti posameznika, v fotografijah in zapisih o pogrebih ter načrtih pokopališč.

MGLC – Mednarodni grafični likovni center

Invader vodnik tudi za gluhe in naglušne

Spletni video vodnik po razstavi

MGLC v Ljubljani je v sodelovanju s Spletno TV Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije pripravil sedemminutno video predstavitev razstave Invader: grafike na papirju z vodenjem, podnapisi in tolmačenjem v slovenskem zakovnem jeziku.

animacija

Umetnostna galerija Maribor

V živo iz UGM

Voden virtualni ogled razstave 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM

Za učence in dijake pripravijo vodene virtualne oglede razstave. Seznanijo jih s pomembnejšimi poudarki v razvoju slovenske umetnosti od konca 19. stoletja do sodobnosti ob primerih umetnin iz Zbirke UGM. Po dogovoru lahko vključijo tudi drugačne vsebinske poudarke vodenega ogleda in likovne naloge.

Zgodovinski arhiv Ljubljana

Slovenci, začenjajo se novi časi … (1918–1920)

Kaj so za Slovence pomenila leta po koncu prve svetovne vojne?

Spletna različica razstave omogoča širšo dostopnost in nagovarja vsakogar, ki se želi iz minulih dogodkov naučiti, kaj so za Slovence pomenila leta po koncu prve svetovne vojne. V prelomnem obdobju je pred očmi slehernika propadal stari svet in se mukoma rojeval novi.

animacija

Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO

Spletna predstava impro gledališča v živo

Umetnost – način življenja

Predstave impro gledališča na daljavo nastajajo v izvedbi izkušenih gledaliških improvizatorjev v živo in z upoštevanjem njihovih predlogov, ki jih sproti podajajo z ustreznim spletnim orodjem. Izvajalci poskrbijo za uvod in umestitev predstave, na koncu pa si vzamejo še nekaj minut za skupno refleksijo z gledalci.

animacija

Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO

Gledališki kompas na daljavo

Umetnost – način življenja

Gledališki kompas je interaktiven kulturni dan za učence, na katerem ob aktivni udeležbi spoznajo impro gledališče. To je mladim prijazna oblika uprizoritvene umetnosti, kjer dramsko besedilo ni vnaprej določeno, temveč ga učenci razvijajo sami. Kulturni dan traja dve šolski uri ter je sestavljen iz komunikacijskih, gibalnih in gledaliških iger.

animacija

Društvo Gledališče Ane Monro

Kultura po meri ONLINE

Umetnost – način življenja

V okviru programa ponujajo neposredne spletne prenose uličnih predstav v inovativnem, večkanalnem formatu SIMS, ki omogoča individualno in kreativno izkušnjo gledališke umetnosti ter njeno spoznavanje v novih razsežnostih. Uprizoritev lahko dopolnijo pogovori z umetniki in drugimi pedagoškimi vsebinami.

Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU

V ospredje: Pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja

Cikel razstav

Namen razstav je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane slovenske in evropske kulturne dediščine 20. stoletja. Na vsaki razstavi so predstavljena dela desetih ustvarjalk, dejavnih na področjih arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, torej v poklicih, ki so tradicionalno moški ali za takšne veljajo.

Loški muzej Škofja Loka

Tovarna klobukov Šešir Škofja Loka

Industrijska dediščina in rokodelstvo

V spletnem arhivu Tovarne klobukov Šešir Škofja Loka lahko spoznate zgodovino tovarne, delo v njej, mojstrstvo izdelave klobukov in njihovo prodajo po vsem svetu, v videu pa prisluhnete še dvema osebnima zgodbama nekdanjih zaposlenih v tovarni. Svoje znanje lahko še poglobite s prebiranjem zbornika Izza klobuka in ga nato preverite v spletni križanki.

Sorodne povezave